
Bailong Asansörü
Panama Kanalı
Millau Viyadüğü
Jiangzhou Bay Köprüsü
Burç Halife
Üç Boğaz Barajı
Dünya Adaları
Marmaray
Trans-Sibirya Tren Yolu (RUSYA)
Akashi Kaikyo Köprüsü
Japonyada’dır. Dünyadaki en uzun asma köprüsüdür. En yüksek noktası 282, 8 metredir, 1991 km uzunluğundadır. 1988 yılında inşaatına başlanan proje, 10 yıl sürmüştür ve 1998 yılında kullanıma açılmıştır.
Bailong Asansörü

Çin, Zhangjiajie National Forest Park’tadır. En yüksek açık hava asansöürdür. 330 metre tırmanış yüksekliği vardır. 3 tarafı camdır. Tek seferde 50, günde 18bin kişi taşımaktadır. Şu ana kadar toplamda 5milyon kişi taşımış. Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Wulingyuan Kanyonu’nu daha iyi seyrettirebilmek için yapılmıştır.
Panama Kanalı

77 km uzunluğundadır. 1881 yılında yapımına başlanmıştır, 1914 yılında hizmete açılabilmiştir. Atlas okyanusu ile Büyük okyanusu bağlar. Ayrıca Güney Amerika ile Kuzeyi birbirinden ayıran yapıdır. Yapımı süresince hatalıklar, toprak kaymaları vs. gibi nedenlerden dolayı 27500 çalışan hayatını kaybetmiştir. Bu da yapı anlamında bir harika olsa da, inşaat yönetimi anlamında kafada soru işaretleri bırakıyor.
Millau Viyadüğü

Mühendis Mimar Norman Foster tarafından tasarlanmıştır. Üerinden taşıt geçen en yüksek köprüdür. 343 m yüksekliğindedir. 225 km hıza ulaşan rüzgara dayanıklıdır. 120 yıl kullanım ömrü vardır.
Jiangzhou Bay Köprüsü

Burç Halife

En yüksek binadır. 330bin m3 beton 39bin ton çelik kulalnılarak imalatı tamamlanmıştır. 2004-2010 arasında yapılmıştır. 23bin penceresi olan bina toplamda 828 m yüksekliğindedir. Kullanılabilen kat sayısı 160’dır. 150. kattansonrası çeliktir; bu şekilde beton başlayarak çelik devam eden ilk yüksek binadır. Cepheler düz değildir, Köşeler keskin değildir. Dairesel birleşimler vardır. Bu sayede rüzgar etkisini en aza indirilir.
Üç Boğaz Barajı

Dünya Adaları

Dünya haritasının kopyasını oluşturmak için yapılan yapay adalar toplulugudur Dubai’ye 4 km uzaklıktadır. her adanın genişliği 14bin ile 42bin m2 dir. 321 milyon m3 kum ve 386bin ton kaya kullanılmıştır.
Marmaray

İhale aşamasından projesine kadar pek çok tartışmaya neden olsa da, hatta hala pek çok insan tarafından çeşitli sebeplerden dolayı kullanılmasa da, 2 kıtayı birleştiren bir mühendislik harikasıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder